sobota 29. decembra 2018

Flambované palacinky Suzette - Francúzska špecialita

125 g múky., 2 KL cukru., štipka soli., 3 vajcia., 180 ml mlieka., 30 g masla., tuk na pečenie
POMARANČOVÉ MASLO: pomaranč., 125 g masla., PL práškového cukru., PL likéru
FLAMBOVANIE: 3 PL cukru., asi 3 PL koňaku a pomarančového likéru
Múku, cukor, soľ, vajcia a mlieko pomiešajte a nechajte odpočívať 30 minút. POMARANČOVÉ MASLO: Pripravte si ho kým cesto odpočíva. Pomaranč opláchnite horúcou vodou, utrite a polovicu šupky postrúhajte. Pomaranč dôkladne ošúpte aj zo spodnej bielej šupky. Dužinu špicatým nožom uvoľnite a povyberajte zo šupiek. Šťavu zachyťte. Dužinu pokrájajte nadrobno . Zmäknuté maslo, postrúhanú pomarančovú kôru, cukor, pomarančovú šťavu a likér zmiešajte. Do zmesi opatrne zapracujte kúsky dužiny. Do odpočinutého cesta pridajte roztopené maslo (30 g) a na pomastenej panvici upečte 8 palaciniek. Odložte ich na teplé miesto.
FLAMBOVANIE: roztopte cukor (nesmie príliš zhnednúť). Pridajte pripravené pomarančové maslo a počkajte, kým sa rozpustí. Do zmesi postupne vkladajte palacinky, každú otočte, zložte naštvoro postupne poukladajte do predhriatej plochej ohňovzdornej misy. Do zvyšného pomarančového masla na panvici vlejte koňak a pomarančový likér, zapáľte a ihneď nalejte na palacinky v ohňovzdornej mise. Podávajte horúce na dezertných tanierikoch, ozdobené kúskami pomaranča, prípadne lístočkami mäty. (Koňak s likérom môžete zapáliť aj priamo v naberačke).
TIP: Pre deti vynechajte alkohol, hotové palacinky polejte pomarančovým maslom a neflambujte.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára