piatok 28. decembra 2018

Pečená šunka s klinčekovou kôrkou

1,5 kg údeného bravčového stehna s kožou., 30 klinčekov., asi 2 PL medu rozriedeného pomarančovou šťavou., KL práškového cukru
Omáčka: 10 g čerstvého ďumbiera., cibuľa., 20 g Ságy vita., 4 dl teľacieho alebo hovädzieho vývaru., dl madeiry., dl červeného vína., PL medu., 4 PL pomarančovej šťavy., 2 KL hladkej múky a trochu vody., soľ., mleté čierne korenie., postrúhaný muškátový oriešok
Šunku varíme asi hodinu, vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Potom kožu šikmo narežeme. Do každého kosoštvorčeka zapichneme klinček. Tukovú vrstvu potrieme medovo-pomarančovou šťavou. Pripravenú šunku dáme do pomasteného pekáča, prikryjeme alobalom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10 minút. Potom odkryjeme, posypeme práškovým cukrom a ešte chvíľu pečieme bez alobalu.
Omáčka: Ďumbier postrúhame a podusíme na Ságe vita spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou. Prilejeme vývar a víno s madeirou a asi 20 minút varíme. Potom primiešame pomarančovú šťavu s medom, zahustíme hladkou múkou rozmiešanou v troške vody, ochutíme koreninami a osolíme.
Naša rada: Šunku nakrájajte na plátky a každú porciu polejte omáčkou. Podávajte so zemiakovou kašou a s dusenou zeleninou.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára