štvrtok 20. decembra 2018

Švédska vianočná šunka.

2,5 kg domácej šunky s kosťou., 2 bielky., 2 PL karamelizovaného cukru., 3 KL horčice., KL mletej škorice., ½ KL mletých klinčekov., KL sladkej mletej červenej papriky., 5 PL strúhanky z bieleho pečiva., 2 poháriky smotany na šľahanie., PL hladkej múky
Zelenina: 80 až 90 g mrazenej brokolice., cibuľa., 2 KL strúhaného syra
Pečené jablká: 8 jabĺk., 2 PL cukru., KL mletej škorice
Slivky: 250 g sušených sliviek bez kôstok., ¼ l čierneho čaju., stredne veľký pomaranč
Zelenina: Očistenú cibuľu nadrobno pokrájame a spolu s brokolicou podusíme v troške vody. Dáme odkvapkať a vložíme do vyhriateho kastróla.
Vianočná šunka: Zo šunky odstránime šľachy a slaninu zrežeme na cm hrubú vrstvu. Rúru zohrejeme na 175 stupňov C. Do pekáča nalejeme ½ šálky vody a šunku s kosťou položíme mastnou stranou hore. Prikryjme ďalším pekáčom a pečieme za občasného podlievania aspoň 50 minút. Potom šunku z pekáča vyberieme. Asi 2 PL výpeku si odložíme a zvyšok zjemníme a zahustíme smotanou zmiešanou s PL hladkej múky. Chrumkavý obal šunka získa tak, že ju potrieme bielkom vyšľahaným s cukrom, horčicou mletou škoricou, mletými klinčekmi a paprikou. Na záver šunku posypeme strúhankou a dáme ešte na 15 až 20 minút do rúry zapiecť.
Pečené jablká: Jablká umyjeme a bydlabeme jadrovníky. Potom zmiešame škoricu s cukrom, posypeme nimi jablká zvonka i zvnútra. Keď pečieme šunku, vložíme do rúry aj jablká.
Slivky: Natenko ošúpeme pomaranče, kôru pokrájame na tenké rezančeky, ktoré spolu so slivkami varíme 25 minút v čiernom čaji. Odkvapkané slivky a pečené jablká poukladáme na misu okolo hotovej šunky.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára