Pod vplyvom orientu - Grecke kulinarske umenie ma 40 000 rokov a staru, orientom ovplyvnenu historiu. Jedla sa pripravuju vzdy z cerstvych ingrediencii, pouziva sa mnozstvo zeleniny ako paradajky, cukety, cibula, cesnak, articoky, olivy, ovci a kozi syr. Na pripravu a a dochutenie sa pouziva spominany grecky olivovy olej, ktory ma blahodarne ucinky na zdravie. To iste plati aj o zelenine, bylinkach a ovoci.
Vecera je ritual - Dary mora sa nam nukaju same na kazdom kroku v Grecku. Ponuka je bohata a najdolezitejsie je, ze su vzdy cerstve. Grilovane ci varene ryby, raky, langusty, krevety a chobotnice ponukaju vsetky restauracie pri mori. Omacky su pre grecku kuchynu typicke. Bezne natrafite na paradajkovu, hribovu, krevetovu ci citronovu omacku a Greci ich miluju co najhustejsie. Radi varia aj huste polievky, ktore su take syte, ze nahradia aj hlavne jedlo, Ako specialitu skuste cicerovu polievku, ktora sa serviruje s haringom alebo inou slanou rybou, udenym syrom, olivami a nakladanou zeleninou. Sladka bodka na zaver vam urcite padne dobre za chutnym jedlom. Typicky grecky mucnik kataifi je zavitok s orechmi a sirupom. Loukoumades je pecivo z kysnuteho cesta s medom a skoricou, a do tretice sladke pohladenie galaktoboureko. Su to krupicove kolace s listkovym cestom a sirupom. Velmi oblubene jedlo je v tejto oblasti taktiez susene ovocie a oriesky. Grekovia maju trosku odlisny harmonogram, co sa stravovania tyka. Ranajky su velmi jednoduche, casto je to len salka silnej kavy a nejake pecivo. Obed je rychlo okolo tretej, stvrtej hodiny a nevenuje sa mu tolko pozornosti. Zato vecera je pre Grekov ritualom. Greci nejedia sami, vacsinou sa zidu vo vacsej skupine a spolocne sa zabavaju az do neskorych nocnych hodin. Nadovsetko miluju, ked je na stole naraz rozlozenych co najviac dobrot. Vecera zacina najskor okolo pol desiatej a casto sa pretiahne az do polnoci. Hlavne jedlo tvori predkrm, co su napriklad plnene grilovane paprikove lusky, vinne listy s ryzou alebo pasta z cukety. Grekovia si predkrm naozaj vychutnavaju, stravia nad nim niekedy viac casu nez nad hlavnym jedlom. V casoch antiky sa v greckych kaviarnach konali verejne zhromazdenia a rozvijali sa dlhotrvajuce filozoficke dialogy. Dnes zvyknu grecki muzi pri kave ci obede horlivo diskutovat o politike a futbale. Po dvoch hodinachstolovania je sice na tradicnom cervenobielom kockovanom obruse viac tanierikov ako kociek, ale tie dobroty stoja za hriech.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára