utorok 28. marca 2017

Pôstny boršč

1 kg ocistenej cvikly, 1 cibulu, 3 PL oleja, 3 mrkvy, 2 petrzleny, kusok zeleru, 2-3 struciky cesnaku, 2 bobkove listy, 1 cili papricku, 1 plechovicku paradajkoveho pretalku, 3 PL paradajkoveho kecupu, 2 kocky zeleninoveho bujonu, sol a cierne mlete korenie, asi 2 l vody, trochu cerstvej alebo susenej bazalky, mleteho zazvoru a citronovej stavy na ochutenie, petrzlenovu vnat na ozdobenie, kyslu smotanu alebo biely jogurt navrch
Na oleji spenime posekanu cibulu, pridame nadrobno pokrajanu cviklu a korenovu zeleninu, cesnak, bobkovy list, bazalku a spolu dusime za obcasneho podlievania takmer do zmaknutia. Pridame paradajkovy pretlak, kecup, rozmrvene zeleninove kocky, dolejeme potrebne mnozstvo vody na polievku a dovarime domakka. Vyberieme bobkovy list, polievku rozmixujeme alebo pretrieme  cez sito a dame spat do hrnca. Podla potreby este posolime, ochutime ciernym mletym korenim, zazvorom a nechame kratko prevriet. Na tanieri este posypeme petrzlenovou vnatou a navrch dame kyslu smotanu alebo jogurt. Podavame s pecivom alebo opecenym sendvicom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára