utorok 20. novembra 2018

Žerbó-recept

60 dkg múky., 30 dkg masla., 10 dkg cukru., dl mlieka., 1,5 dkg droždia., 2 žĺtky., 0,5 dl rumu., štipka sódy bikarbóny., soľ., 2 žĺtky
PLNKA: 40 dkg orechov., 40 dkg hustého marhuľového lekváru., 30 dkg cukru
GLAZÚRA: 14 dkg várovej čokolády alebo čokoládovej polevy
Múku rozotrieme s maslom, pridáme droždie rozpustené v mlieku, žĺtky, štipku soli, sódu bikarbónu a v rume rozpustený cukor. Cesto dôkladne vypracujeme a dáme odpočinúť do chladničky. Pripravíme si plnku: pomleté orechy, cukor a lekvár zmiešame. Cesto rozdelíme na 3 časti a vyvaľkáme asi na 2 mm hrubé kusy veľkosti plechu. Plech slabo potrieme maslom, vložíme prvý plát cesta a rozotrieme naň polovicu plnky. Zakryjeme druhým plátom cesta, rozotrieme druhú polovicu plnky a opäť položíme cesto. Natrieme rozhabarkovaným žĺtkom, vidličkou popicháme a necháme 45 minúť odpočívať. Potom opäť potrieme žĺtkom a 45 minút pečieme pri teplote 180 stupňov C. Či je múčnik upečený, bezpečne sa presvedčíme vpichnutím vidličky. Keď cesto vychladlo, polejeme ho roztopenou čokoládou a keď poleva stuhne, pokrájame na rezy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára