utorok 20. novembra 2018

Vianočná torta Hviezda

250 g Helie a 250 g práškového cukru vymiešame v ručnom šľahači dopenista. Potom postupne vymiešame 5 vajec., 3 PL rumu a 3 PL smotany na šľahanie. Postrúhame kôru z 1 citróna a zamiešame. V miske zmiešame KL škorice, po ½ mletých klinčekov, kardamónu, muškátu, ďumbiera a dreň z vanilkovej tyčinky. Najemno pomelieme 50 g lúpaných mandlí. 125 g polohrubej múky, maizenu, pomleté mandle a pomleté koreniny pomaly primiešame do cesta.
Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a potrieme 3 až 4 lyžicami cesta. Cesto upečieme na strednom rošte do zlatohneda.
Na upečený podklad znovu rozotrieme 3 až 4 lyžice surového cesta, dáme upiecť – a takto pokračujeme, až kým sa cesto neminie. Potom dopečený korpus vyberieme z rúry a na kovovej mriežke necháme vychladnúť.
Na kúsok kartónu si nakreslíme hviezdu s priemerom tortovej formy a vystrihneme. Šablónu položíme na tortu a ostrým nožom vyrežeme z upečeného korpusu môžeme využiť na drobné pečivo.
200 g orieškovej polevy, 150 g čokoládovej polevy a 200 g bielej čokolády roztopíme osobitne vždy s 25 g masla. Konzistencia všetkých troch polev musí byť rovnaká. Potom nanesieme na hviezdicový korpus polevu z lieskových orieškov, na ňu rozotrieme čokoládovú polevu a navrch polevu z bielej čokolády. Polevy necháme zaschnúť.
V kartóne vystrihneme malú hviezdu, kartón položíme na tortu a cez sitko nasypeme do vystrihnutej hviezdy kakao. Potom kartónovú šablónu odstránime.
Zo zvyškov tortového korpusu vykrojíme malé lodičky, potrieme ich zvyškom polevy z bielej čokolády a posypeme ozdobnými cukrovými guľôčkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára