utorok 20. novembra 2018

Závin orechový a makový-recept

55 dkg múky., 25 dkg masla., 3 žĺtky., 3 dkg droždia., 1,5 dl mlieka., 0,5 dl rumu., 8 dkg cukru., soľ., 2 vajcia
MAKOVÁ PLNKA: 20 dkg maku., 2 PL medu., 12 dkg cukru., 1,5 dl hrozienok., postrúhaná kôra z chemicky neošetreného citróna
ORECHOVÁ PLNKA: 20 dkg orechov., 2 PL hustého marhuľového lekváru., 12 dkg cukru., dl mlieka., 5 dkg hrozienok., 3 dkg postrúhanej čokolády., 0,5 dl rumu
S prácou začneme predchádzajúci večer. Múku spracujeme s maslom, pridáme žĺtky, mliečny kvások, v rume rozpustený cukor a štipku soli. Celé dobre vypracujeme a uložíme do chladničky. Pripravíme si aj plnky: zomletý mak zmiešame s cukrom a zalejeme vriacim mliekom., pridáme hrozienka, med a postrúhanú citrónovú kôru. S cukrom pomiešame mleté orechy takisto zalejeme vriacim mliekom, pridáme hrozienka, lekvár, postrúhanú čokoládu a ochutíme rumom. Aj plnky uložíme do chladničky. Na druhý deň pokračujeme v práci: cesto rozdelíme na 4 časti a na múkou posypanej doske každú vyvaľkáme na približne 3 mm hrubý bdĺžnik. Dva obdĺžniky natrieme makovou a dva orechovou plnkou, stočíme a dáme na plech, ktorý sme vytreli maslom. Závin potrieme rozhabarkovaným vajcom a si hodinu necháme odpočívať. Po hodine opäť potrieme vajcom, vrch popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 180 stupňov C.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára