utorok 20. novembra 2018

Vianočné koláčiky

CESTO NA KOLÁČIKY: 90 g masla., 3 PL jemného kryštálového cukru., 2 PL kukuričnej múčky., 150 g hladkej múky
CUKROVÁ POLEVA: 250 g práškového cukru., 6 PL teplej vody
OKREM TOHO: stužky dlhé 20 cm., široké 6 mm., slamku na pitie
Maslo vymiešajte s polovicou cukru do penista, potom pridajte kukuričnú múčku, zvyšný cukor a nakoniec múku. Cesto rozvaľkajte na plech, prikryte papierom na pečenie a sušeným hrachom. Pečte asi 30 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov C dozlatista. Nechajte ho trochu vychladnúť, povykrajujte tvary a hneď ozdobte.
Na zdobenie hviezdčokoládové kvapky, strieborné perličky.
Na zdobenie snehuliakov: strieborné perličky, kandizovaná angeliky alebo kandizovaná citrónová kôra., čokoládové kvapky., strúhaný kokos., marcipán., červená a zelená potravinárska farba.
Slamku nakrájate na malé kúsky a zapichnite do každého koláčika, aby vznikol otvor na stužku. Na každý koláčik dajte trocha cukrovej polevy. Nožom ju rýchlo a pravidelne rozotrite, ešte pokým sú koláčiky teplé.
Do mäkkej polevy vložte čokoládové kvapky a strieborné perličky. Vychladnuté koláčiky uložte na niekoľko dní do vzduchotesnej dózy, aby poleva stvrdla. Slamku odstráňte posunutím dozadu cez koláčik. Ak ju budete vyťahovať spredu, môžu vzniknúť trhliny na glazúre. Kúsok stužky zložte na polovicu a navlečte cez otvor v koláčiku smerom zozadu dopredu. Konce pretiahnite cez slučku. Konce zauzlite na slučku. Prečnievajúce konce stužky šikmo zastrihnite.
Snehuliakov povykrajujte a zapichnite do nich slamku. Glazúru posypte strúhaným kokosom a aplikujte dekoráciu. Malý kúsok marcipánu nafarbite červenou potravinárskou farbou. Farbu rovnomerne vmiešajte. Druhý kúsok nafarbite nazeleno. Z rozvaľkaného zeleného marcipánu vykrojte šál, široký 1,5 cm, dlhý 15 cm. Navrch poukladajte úzke prúžky červeného marcipánu a pritlačte ich. Šál prevráťte na opačnú stranu a prečnievajúci červený marcipán odkrojte. Z koláčikov vytiahnite slamku. Marcipánový šál založte okolo krku snehuliaka, konce vpredu prekrížte a mierne pritlačte. Cez otvor navlečte stužku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára