pondelok 18. januára 2016

Zakrytý jablkový koláč

Potrebujeme:
300 g hladkej múky
250 g práškového cukru
150 g Palmarínu
vajce
   štipka soli.
Na plnku:
750 g jabĺk
šťava z citróna
½ ČL mletej škorice
po 50  hrozienok a mletých orechov
Na potretie:
PL marhuľovej marmelády
4 PL práškového cukru
2 kalíšky rumu.

Postup: Preosiatu múku, cukor, vajce, maslo a soľ vypracujeme na cesto. Prikryté odložíme na dve hodiny do chladničky odpočinúť. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dve tretiny cesta rozvaľkáme a vyložíme ním dno a boky plechu. Cesto na dne plechu poprepichujeme vidličkou. Pečieme 15 minút na druhej priečke rúry odspodu. Jablká olúpeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovníky a s  cukrom, škoricou, citrónovou šťavou, hrozienkami, orechmi a troškou vody dusíme asi 10 minút. Zvyšok cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Jablkovú plnku navŕšime na poloupečené  cesto na plechu, prikryjeme plátom surového cesta a pečieme ďalších 30 minút. Potom necháme na plechu vychladnúť a povrch koláča natrieme horúcou marhuľovou marmeládou. Práškový cukor rozmiešame s rumom a po zaschnutí marhuľovej vrstvy povrch koláča polejeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára