1800
g kurčaťa s pečeňou, 300 ml polosuchého bieleho vína, 2 mrkvy,
1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1500 ml kuracieho vývaru (alebo
vody), 2 klinčeky, 2 vetvičky tymianu, 10 vetvičiek petržlenu, 1
bobkový list, 1 čajová lyžička celého čierneho korenia, mleté
čierne korenie, soľ
Plnka:
250 g vykôstkovaných sušených sliviek, 125 g masla, 10 plátkov
toastového chleba, 1 menšia cibuľa, 125 ml kuracieho vývaru, 1
citrón, 1 viazanička čerstvej petržlenovej vňate
Omáčka
velouté: 75 g masla, 175 ml šľahačky, 45 g múky, citrónová
šťava
Sušené
slivky dáme do misy a zalejeme horúcou vodou. Namočené ich
necháme asi 1 hodinu, potom 8 až 12 necháme na plnenie, ostatné
nasekáme. V malej panvici rozpálime maslo, pridáme nasekanú
cibuľu a necháme speniť.Vmiešame nasekanú pečeň a opražíme 1
až 2 minúty. Potom ju preložíme do misy. Do misy nasypeme
strúhanku (pripravená z toastového chleba), nasekané sušené
slivky, petržlen a citrónovú kôru. Primiešame kurací vývar,
citrónovú šťavu a roztopené maslo. Všetko dobre osolíme a
okoreníme.Kurča vložíme do rajnice. Pridáme mrkvu nakrájanú na
štvrtiny a viazaničku byliniek. Klinčeky napicháme do celej
cibule a spolu s cesnakom i zrnkami korenia pridáme ku kurčaťu.
Zalejeme bielym vínom a vodou alebo vývarom, trochu osolíme a
varíme 1 hodinu a 30 minút. Keď je kurča uvarené, vyberieme ho z
rajnice, zabalíme do alobalu a vývar odložíme na prípravu
omáčky.Vybrané slivky naplníme plnkou. Zapekaciu misku vymastíme
maslom a dáme do nej plnku. Na plnku položíme plnené slivky,
prikryjeme alobalom a pečieme asi 30 až 40 minút.
Omáčka
velouté: Precedíme vývar. V panvici roztopíme maslo a vsypeme
múku. Pražíme 1 až 2 minúty. Prilejeme vývar, smotanu a varíme
2 minúty. Odstavíme, primiešame citrónovú šťavu, ochutíme.
Plnku
nakrájame, kurča rozporcujeme a upravíme na taniere. Zalejeme ho
omáčkou, vedľa neho položíme plnku a plnené slivky. Zvyšok
omáčky podávame zvlášť. Ako farebný doplnok jedla poslúžia
rezance nakrájanej mrkvy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára