2000
g kurčaťa, 1 lyžica rastlinného oleja, 15 g masla, 500 ml
kuracieho vývaru alebo vody, 18 až 20 malých cibúľ, 250 g
šampiňónov, 1 strúčik cesnaku, 2 šalotky, 3 lyžice múky,
bylinky (tymian, petržlenová vňať, bobkový list), mleté čierne
korenie, soľ
Marináda:
375 ml prírodného bieleho vína (napr. rizling), 2 lyžice
olivového oleja, 1 cibuľa, 1 zelerová vňať, 1 mrkva, 1 strúčik
cesnaku, 6 zrniek čierneho korenia
Do
rajnice dáme nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu, strúčik cesnaku a
zrnká korenia. Prelejeme bielym vínom a necháme zovrieť. Varíme
5 minút a dáme vychladnúť. Kurča rozdelíme na 8 porcií.
Jednotlivé porcie dáme do misy, prelejeme ich vychladnutou
marinádou a pokropíme olivovým olejom. Misu zakryjeme mikroténom
a mäso necháme 12 až 18 hodín marinovať v chladničke (občas ho
obrátime).Mäso vyberieme z marinády a osušíme ho kuchynským
papierom. Marinádu precedíme. Zeleninu a zliatu tekutinu si
necháme.V rajnici rozpálime olej s maslom, pridáme naporcované
kurča. Po opečení porcie kurčaťa vyberieme.Do misky dáme
očistené malé cibule, prelejeme ich horúcou vodou a necháme 2
minúty stáť. Potom ich vyberieme a olúpeme. Do rajnice, v ktorej
sme opekali kurča dáme malé cibule, orestujeme ich dozlata a
vyberieme. Potom tam vložíme šampiňóny, dusíme ich 2 až 3
minúty domäkka a tiež vyberieme.Všetok tuk z rajnice okrem asi 2
lyžíc zlejeme a na zvyšok dáme zeleninu z marinády. Dusíme 5
minút domäkka, poprášime múkou a dusíme 2 minúty. Zmiešame
marinádu s kuracím vývarom, pridáme nasekaný cesnak, šalotku,
soľ, korenie a bylinky. Do rajnice vložíme porcie kurčaťa a
dusíme domäkka asi 45 až 60 minút. Potom mäso preložíme na
tanier. Omáčku nalejeme do misy.Rajnicu vytrieme kuchynským
papierom, vložíme do nej malé cibule. Cez sito na ne prelejeme
omáčku. Zeleninu v site prepasírujeme. Varíme 5 až 10 minút.
Pridáme šampiňóny a necháme 2 až 3 minúty dusiť. Do omáčky
vložíme porcie kurčaťa a 3 až 4 minúty
prehrievame.Porcie kurčaťa upravíme na tanieri a prelejeme
ich omáčkou. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakmi
pečenými na masle.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára