1
hrnček hladkej múky, 3 žĺtky, 2 lyžice práškového cukru, 2
lyžice rumu, pol hrnčeka mlieka, soľ, 2 lyžice masla, droždie,
pol hrnčeka oleja, 1 vanilkový cukor, marmeláda, ovocie na
ozdobu, 1 šľahačková smotana
Z
trocha múky, droždia, cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások.
Do hladka vymiešame žĺtky s práškovým cukrom. Do múky
primiešame nakysnutý kvások, žĺtky s cukrom, ochutíme rumom,
prilejeme vlažné mlieko a vypracujeme stredne tuhé cesto. Osolíme
a postupne prilievame rozpustené maslo. Cesto je správane vymiesené
keď sa v ňom tvoria vzduchové bublinky a ľahko sa oddeľuje od
misy. Povrch zľahka zaprášime múkou a necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku prsta. Pohárikom vykrajujeme
dolky a kladieme ich na pomúčený plech. Prikryté necháme ešte
kysnúť. V panvici zohrejeme olej a vykysnuté dolky v strede zľahka
stlačíme a vyprážame pod pokrievkou, ktorú odkryjeme iba pri
obracaní. Hotové dolky posypeme vanilkovým cukrom, ozdobíme
marmeládou, ovocím a šľahačkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára