nedeľa 11. septembra 2016

Hovädzia pečienka na víne

1 kg dobre odležaného hovädzieho mäsa zo stehna, ¼ l silného červeného vína, 2 vetvičky rozmarínu, vetvička tymianu, bobkový list, kúsok pomarančovej kôry, soľ, mleté čierne korenie, 4 PL oleja, 2 PL balzamového octu, zväzok polievkovej zeleniny, cibuľa, 2 paradajky, teľacia kosť, 2 PL sladkej smotany, 2 cl koňaku
Mäso vložíme do marinády z červeného vína, čierneho korenia, byliniek, pomarančovej kôry a prikryté marinujeme 2 dni. Mäso vyberieme, necháme odkvapkať a zviažeme ho, aby si uchovalo tvar. Osolíme a okoreníme. V hrnci rozohrejeme olej a mäso zo všetkých strán opečieme. Potom ho podlejeme octom, trochu povaríme, pridáme pokrájanú polievkovú zeleninu, očistenú a na štvrtky nakrájanú cibuľu, paradajky bez kože a jadierok a teľaciu kosť. Marinádu prelejeme cez sito do výpeku, uvedieme do varu, hrniec dobre uzavrieme a postavíme do predhriatej rúry. Dusíme 3 hodiny, mäso občas obrátime a podlejeme šťavou. Potom ho vyberieme z hrnca a necháme chvíľu odležať. Kosť vyberieme a šťavu prelisujeme cez sito do kastróla. Primiešame šľahačku, koňak a krátko povaríme. Mäso pokrájané na plátky podávame spolu s rezancami a omáčkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára