1
kg dobre odležaného hovädzieho mäsa zo stehna, ¼ l silného
červeného vína, 2 vetvičky rozmarínu, vetvička tymianu, bobkový
list, kúsok pomarančovej kôry, soľ, mleté čierne korenie, 4 PL
oleja, 2 PL balzamového octu, zväzok polievkovej zeleniny, cibuľa,
2 paradajky, teľacia kosť, 2 PL sladkej smotany, 2 cl koňaku
Mäso
vložíme do marinády z červeného vína, čierneho korenia,
byliniek, pomarančovej kôry a prikryté marinujeme 2 dni. Mäso
vyberieme, necháme odkvapkať a zviažeme ho, aby si uchovalo tvar.
Osolíme a okoreníme. V hrnci rozohrejeme olej a mäso zo všetkých
strán opečieme. Potom ho podlejeme octom, trochu povaríme, pridáme
pokrájanú polievkovú zeleninu, očistenú a na štvrtky nakrájanú
cibuľu, paradajky bez kože a jadierok a teľaciu kosť. Marinádu
prelejeme cez sito do výpeku, uvedieme do varu, hrniec dobre
uzavrieme a postavíme do predhriatej rúry. Dusíme 3 hodiny, mäso
občas obrátime a podlejeme šťavou. Potom ho vyberieme z hrnca a
necháme chvíľu odležať. Kosť vyberieme a šťavu prelisujeme
cez sito do kastróla. Primiešame šľahačku, koňak a krátko
povaríme. Mäso pokrájané na plátky podávame spolu s rezancami a
omáčkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára