štvrtok 1. septembra 2016

Francúzska zelerová polievka

1 malý zeler., šťava z 1/2 citróna., 1 malá cibuľa., 10 g rastlinného tuku., 5 g (1 lyžička) múky., 1 lyžica smotany., mleté čierne korenie., strúhaný muškátový orech., 1 žĺtok., 40 g varenej šunky., 5 g masla., 1/2 l vývaru z kostí., soľ.,
Umytý zeler ošúpeme, postrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby neotmavel. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na tuku (asi3 minúty), pridáme zeler a zalejeme vývarom. Prikryté varíme 20 minút. Múku zamiešame do smotany, zavaríme do polievky a povaríme 5 minút. Posolíme, okoreníme a prd odstavením zamiešame žĺtok. Tenké plátky šunky pokrájame po šírke na 1/2 cm, a po dĺžke na 2 cm, vložíme do panvice s horúcim maslom, popražíme 3 – 5 minút a dáme na polievku. Zeler s cibuľou môžeme namiesto strúhania aj zmixovať, dostaneme krémovú polievku. Pri mixovaní nemajú byť zložky horúce.

(2 porcie / 1 porcia 695 kJ – 166 kcal., B – 8,0 g., T – 11,0 g., S – 8,7 g)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára