nedeľa 12. februára 2017

Maďarský guláš s cesnakom

400 g hovädzieho mäsa, najlepšia je glejovka, 400 g cibule, 3 lyžice masti, 1 lyžica mletej papriky (sladkej alebo mierne pálivej), jednu zelenú papriku, tri strúčiky cesnaku, 1 lyžicu majoránu, soľ
Na kocky pokrájané mäso poprášené iba časťou červenej papriky opečieme na rozpálenej masti a postupne k mäsu pridávame cibuľu. Je jej rovnako veľa ako mäsa, postupne však mäkne a klesá. Pridáme pretlačený cesnak, na rezance pokrájanú zelenú papriku, zvyšok červenej mletej papriky, majorán, podlejeme horúcou vodou, aby prikrývala všetku zmes a na miernom ohni varíme, Občas premiešame, aby sa guláš nepripálil, občas dolejeme trochu horúcej vody, aby sme nahradili tú, čo sa vyparí. Guláš varíme odokrytý najmenej jeden a pol hodiny. Poslednú polhodinu už vodu neprilievame. Cibuľa sa rozvára, práve tá zahusťuje guláš. Správne uvarený si zachováva červeno - hnedastú farbu a neopakovateľnú vôňu bez nádychu pripálenia. Guláš bude pikantnejší, keď pred ukončením varenia pridáme 1 dl suchého červeného vína.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára