piatok 18. januára 2019

Sladký baranček

zmes na buchty., 260 ml vlažného mlieka., 50 g cukru., 2 pl medu., kl citrónovej arómy., 100 g mletého maku., 4 pl strúhanky.,
na potrenie – rozšľahané vajce., na ozdobenie – hrozienko na oko barančeka., práškový cukor

Na prípravu cesta spracujeme zmes na buchty podľa návodu na obale a necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Na prípravu privedieme k varu mlieko, cukor, med a citrónovú arómu. Postupne primiešame mletý mak a strúhanku a za stáleho miešania opäť privedieme k varu. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Po vykysnutí cesto ešte raz dobre premiesime a z 2/3 cesta vyváľame obdĺžnik veľký asi 30 x 40 cm. Vychladnutú náplň rovnomerne natrime na cesto a zospodu nahor zrolujeme. Roládu nakrájame na 1,5 cm hrubé plátky. Zo zvyšného cesta vytvarujeme hlavu, ucho, nohy a chvost barančeka a spolu s nakrájanými makovými rolkami ukladáme do tvaru barančeka na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Hrozienko vtlačíme do hlavy ako oko. Barančeka potrieme rozšľahaným vajcom a uložíme na teplé miesto asi 20 minút. Potom pečieme v rozohriatej rúre. Upečeného a vychladnutého barančeka zľahka posypeme práškovým cukrom.
Elektrická rúra 180°C., teplovzdušná túra 160°C., plynová rúra stupeň 3., doba pečenia asi 35 minút.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára