pondelok 19. novembra 2018

Štedrák-recept

300 g polohrubej múky., štipka soli., 1/8 l mlieka., 20 g droždia., 70 g masla., 50 g cukru., žĺtok., KL vanilínového cukru., KL postrúhanej citrónovej kôry, mandle a hrozienka na ozdobenie
Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do preosiatej múky dáme postupne maslo, soľ, žĺtok, vanilínový cukor., citrónovú kôru a vykysnutý kvások. Vypracujeme polotuhé cesto a necháme ho vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnky.
Lekvárová Plnka:
70 – 100 g slivkového lekváru dobre premiešame; ak je hustý, pridáme trochu rumu.
Maková Plnka:
100 g pomletého maku., 2 PL mlieka., 2 PL práškového cukru., KL vanilkového cukru., KL vanilkového cukru a trochu citrónovej kôry spolu dobre vymiešame.
Tvarohová Plnka:
150 - 200 g tvarohu., 2 PL práškového cukru., žĺtok., KL vanilínového cukru a trochu postrúhanej citrónovej kôry spolu vymiešame.
Na plechu vymastíme plochu v tvare kruhu. Vykysnuté cesto premiesime a roztlačíme na vymastené miesto, pričom po obvode vytlačíme vyvýšený okraj. Plnky nanesieme postupne od stredu, a to lyžičkou alebo cukrárenským vreckom. Okraj koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 – 200 stupňov C asi 30 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára