utorok 13. novembra 2018

Čokoládová Vianočná torta

Cesto: 100 g masla., 120 g práškového cukru., 100 g horkej čokolády., 5 vajec., 100 g hladkej múky., zarovnaná KL prášku do pečiva., 2 – 3 PL pikantného džemu., 200 g čokoládovej polevy
Čokoládová poleva: 150 g horkej čokolády., 60 g masla
Marcipán: 100 g preosiateho práškového cukru., 100 g sušeného mlieka., 100 g stuženého pokrmového tuku
Zmäknuté maslo vymiešame s polovičnou dávkou práškového cukru na penu. Postupne primiešame žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ku koncu šľahania primiešame zvyšok cukru a došľaháme. Do žĺtkovej masy primiešame najemno postrúhanú horkú čokoládu, postupne po lyžiciach pridávame tuhý sneh a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a upečieme vo vopred vyhriatej rúre. Po vychladnutí tortu po povrchu potrieme pikantným džemom a polejeme čokoládovou polevou (nezabudnime na boky torty).
Polámanú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme pokrájané maslo a dohladka vymiešame. Po miernom vychladnutí a zhustnutí natrieme polevu na tortu. Po miernom vychladnutí a zhustnutí natierame polevou na tortu. Po miernom stuhnutí polevu ozdobíme mriežkou. Po dôkladnom stuhnutí ozdobíme vianočnú tortu marcipánovou figúrkou.
Preosiaty práškový cukor spracujeme so sušeným mliekom a stuženým pokrmovým tukom na hladkú masu. Polovicu masy necháme v pôvodnej farebnosti a zvyšok zafarbíme ružovou potravinárskou farbou. Marcipán vyvaľkáme medzi dvoma vrstvami mikroténového vrecka a formičkou alebo pomocou predkreslenej šablóny na tvrdom papieri vykrojíme ostrým špicatým nožom. Na očká a iné ozdoby použijeme farebne výrazné miniatúrne cukríky. Čokoládovú tortu servírujeme s hustou šľahačkou.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára