30 dkg medu, 15 dkg cukru, šťava a kôra z 1 citrónu, 1 čajová lyžička škorice, 3 žĺtky 1,25 dkg amónia (hydrouhličitan amónny, salajka),8 polievkových lyžíc vlažnej vody, 1 kávová lyžička tlčených klinčekov, asi 0,75 kg hladkej múky.
Kandizovaná pomarančová kôra, citronád, strúhaný perník, datle, orechy, hrozienka, popr. zaváranina, rum.
Žĺtky, cukor, vlažný med, a amónium zmiešame. Potom pridáme vodu, klinčeky, kôru a šťavu z citróna a hladkej múky len toľko, aby vzniklo tuhšie cesto. Cesto necháme odpočinúť, potom ho rozvaľkáme na 2 plochy plechu. Na spodný plát poukladáme strúhaný perník, alebo iné sladké kúsky(hrozienka, datle, kandizovanú pomarančovú kôru, citronád, orechy, zaváraninu, môžeme pokropiť rumom) a ďalším plátom cesta toto prekryjeme. Pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 1/2 hodiny. Po upečení potrieme vajcom, a studený polejeme rumovou polevou a posypeme mletými, alebo sekanými orechmi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára