50 dkg hladkej múky, 30 dkg práškového cukru, 2 ks tlčených klinčekov, 1/2 kávovej lyžičky mletej škorice, ostrúhaná kôra z 1 pomaranča a 1 citróna, 4 vajcia, 20 dkg medu, 1 kávová lyžička rumu, 1 kávová lyžička sódy bicarbony, mandle, alebo lieskové oriešky, na posypanie.
Do misy dáme preosiatu múku so sódou, pridáme cukor , koreniny, ostrúhanú kôru z citrónu a pomaranča a dobre premiešame. Do tejto sypkej zmesi vmiešame celé vajcia a pomaly, za stáleho miešania pridáme tekutý med(neohrievame ho na viac, ako 45-50°C ) a nakoniec rum. Všetko dôkladne premiešame. Plech nahrejeme, potrieme včelím voskom a cesto mokrou rukou, alebo nožom natrieme na plech. Musíme pracovať rýchlo, lebo cesto má zostať teplé. Perník potrieme vajíčkom, posypeme pomletými mandľami, alebo orieškami a postrúhanou pomarančovou kôrou. Upečený pokrájame na prúžky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára