utorok 14. marca 2017

Budapeštianske rezy

1/2 kg polohrubej muky, 1/4 kg masla, 50 g praskoveho cukru, vajce, 2 zltky, 20 g drozdia, 3 lyzice mlieka, na hrot noza jedlej sody, stipka soli
Plnka: 1/4 kg orechov, 150 g cukru, 1 a 1/2 dl vody, vanilkovy cukor, citronova kora, lekvar
Poleva: 1/2 dl vody, 100 g cokolady, 100 g praskoveho cukru, 20 g masla
Do muky rozsekame maslo, pridame drozdie rozmiesane v mlieku, vajce a 2 zltky a vsetko zmiesime. Vypracujeme cesto a rozdelime ho na 3 casti. Kazdu rozvalkame natenko. Prvu rozvalkanu cast prenesieme valkom na plech a potrieme tenkou vrstvou ribezloveho lekvaru. Na nu potom natrieme polovicu vychladnutej orechovej plnky, ktoru pripravime takto: Dame zovriet vodu s cukrom a do nej pridame zomlete orechy a nastruhanu citronovu koru. Orechovu plnku prikryjeme druhou castou rozvalkaneho cesta, ktoru opat natrieme tenkou vrstvou lekvaru a zvyskom orechovej plnky. Prikryjeme tretou vrstvou cesta. Vrchnu vrstvu cesta poprepichujeme vidlickou, aby sa nenadula, a cesto dame piect do vyhriatej rury. Upecene posypeme cukrom alebo polejeme polevou.
Cokoladova poleva: Cokoladu s cukrom rozpustime vo vode a povarime do zhustnutia. Nechame trochu vychladnut, pridame maslo a dobre vymiesame. Polevou polejeme vychladnuty mucnik. Ked poleva stuhne, nakrajame rezy horucim nozom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára